Consortium start met de productie van hoogwaardige ademhalingsmaskers voor de zorgsector, 100% Made in Belgium
- Medimundi start vanaf augustus 2020 met de productie van FFP2 en FFP3 ademhalingsmaskers. Medimundi is een nieuwe spin-off van Cartamundi en de Universiteit Antwerpen. In consortium met de machinebouwer Cloostermans en een privé-investeerder, zal Medimundi instaan voor innovatie, de productie, de marketing en verkoop van hoogwaardige ademhalingsmaskers. Cartamundi heeft de operationele leiding van het consortium. De maskers bieden de hoogste beschermingsniveaus voor de drager en zijn voornamelijk bestemd voor de zorgsector. Op die manier brengt Medimundi een 100% Made in Belgium oplossing voor het grote tekort aan hoogwaardige mondmaskers. Het consortium start met een basisinvestering van zo’n € 3,5 miljoen en is van plan om te blijven investeren in internationale expansie en andere, soortgelijke producten.
Medimundi zet een relevante stap voor de samenleving
De maskers die door Medimundi zullen geproduceerd worden, zijn hoogwaardige FFP2 en FFP3 maskers.

David Germis, CEO van Medimundi bevestigt: “We zetten hierbij een belangrijke stap voor de samenleving. Net aan dit soort maskers is immers vandaag een groot tekort in de zorgsector. Dit type masker biedt namelijk de hoogst mogelijke bescherming. Ze beschermen de drager tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën en kankerverwekkende stoffen, en zijn dus onmisbaar voor het medisch en zorgpersoneel dat in de frontlinie staat in de strijd tegen het Covid-19 virus. De nieuw geproduceerde ademhalingsmaskers zullen gecertificeerde Europese kwaliteitslabels dragen. Een norm waaraan momenteel minder dan 20% van de geïmporteerde mondmaskers voldoet.”
Rudy Mattheus, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Medimundi voegt hieraan toe: “Dit is een mooi voorbeeld van valorisatie en co-creatie, gebruikmakend van de genen van familiebedrijven. Samen zetten we in op kwaliteit, creativiteit en duurzaamheid. Dit resulteert in bijzonder kwaliteitsvolle maskers met een uniek comfort voor de drager.”
Uniek Belgisch consortium verenigt wetenschappers, engineers, producenten en investeerders
Het nieuwe Medimundi kan rekenen op de uitgebreide ervaring en de supply chain van Cartamundi. Zo levert de Turnhoutse fabrikant van kaart- en bordspellen zijn knowhow voor de aankoop en het transport van de grondstoffen, de productie en verpakking van de maskers en de levering ervan bij de klanten. Vanaf augustus zullen in Turnhout dus FFP2 en FFP3 ademhalingsmaskers van de band rollen die bestemd zijn voor binnen- en buitenland. Het netwerk van Cartamundi-fabrieken over de hele wereld vormt daarbij een ideale springplank.
“Wij hebben ook een sociale rol in de maatschappij en we zijn pas succesvol als we eveneens relevant zijn voor de samenleving. Dit hebben we tijdens de lockdown ook gemerkt aan de talrijke initiatieven die wereldwijd spontaan door onze eigen medewerkers werden opgezet om een bijdrage te kunnen leveren aan de volksgezondheid en te beantwoorden aan de meest dringende noden”, zegt Stefaan Merckx, CEO van Cartamundi groep. “Wij zetten maar al te graag onze schouders onder dit initiatief. Het maakt deel uit van ons DNA en sluit naadloos aan bij onze strategie van duurzame groei.”
Onderzoekers van het Departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen hebben de maskers voor Medimundi ontworpen volgens een innovatieve en beschermde technologie. De maskers onderscheiden zich door hun draagcomfort. Ze werden volledig afgestemd op onze anatomie. In het bijzonder vergemakkelijkt een innovatieve filter- en ventieltechnologie het ademen voor de drager.
“Vanuit een model van duurzame samenwerking zetten we onderzoek en ontwikkeling om in innovatie”, vertelt prof. Silvia Lenaerts, vicerector valorisatie op de Antwerpse universiteit. “Onze productontwikkelaars bezitten unieke designcompetenties die we met de oprichting van Medimundi kunnen valoriseren. Samen met twee prachtige familiebedrijven creëren we op die manier, als universiteit, een duidelijke meerwaarde voor de samenleving. We zijn trots om met dit complementaire team te kunnen starten en kijken uit om samen de handschoen, of het mondmasker, op te nemen.”
De firma Cloostermans uit Hamme levert de exclusieve machine die de maskers zal produceren. Deze engineering partner is ook niet aan zijn proefstuk toe: het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie van industriële machines op maat.
“Vanuit onze sterkte, mensen en technologie verbinden om de toekomst vorm te geven, willen wij onze maatschappelijke bijdrage leveren in de uitdagingen van dit nieuwe normaal,” zegt Hilde Cloostermans-Huwaert, Chair van Cloostermans en samen met haar echtgenoot Philip Corens medeaandeelhouder bij Medimundi.
.png)
Over Cloostermans
Cloostermans, 6de generatie familiebedrijf, opgericht in 1884 is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van machines, van prototype tot grote roll-outs. Het bedrijf reikt innovatieve turnkey projectoplossingen aan en creëert waarde door een geïntegreerde aanpak van mechatronica, productie, montage, implementatie en testen in een innovatief ecosysteem. Cloostermans werkt in alle confidentialiteit en exclusiviteit voor 1 klant per sector, zodat de klant hiermee een competitief voordeel bekomt. Het bedrijf is gelegen in Hamme, centraal tussen Brussel, Antwerpen en Gent en stelt meer dan 250 mensen te werk.
Meer informatie: www.cloostermans.com
Over de Universiteit Antwerpen
De Universiteit Antwerpen is een onderzoeksuniversiteit, waar grensverleggend en vernieuwend onderzoek wordt uitgevoerd op internationaal niveau. Onderzoek en onderwijs zijn nauw met elkaar verbonden. Onderwijsinnovatie krijgt onze voortdurende aandacht, en bijzondere zorg gaat naar de opvang en begeleiding van onze meer dan twintigduizend studenten in negen faculteiten.
De Universiteit Antwerpen is geen eiland op zich, maar bouwt bruggen naar het secundair onderwijs, de industrie en bij uitbreiding de hele maatschappij. Met haar zesduizend werknemers is de Universiteit Antwerpen een van de belangrijkste werkgevers in Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen. De Universiteit Antwerpen zet expliciet in op valorisatie vanuit haar nieuwe business unit Antwerp Valorisation & Development (AVD), waarbij het domein infectieziekten als een van de prioritaire valorisatiedomeinen geïdentificeerd werd.
Meer informatie: www.uantwerpen.be